Liv applicatie
10/12/2023

Goede voornemens? Help je patiënten ongezonde gewoonten te doorbreken

Door
Denise van Gelder

Het einde van het jaar nadert snel, en dat betekent vaak dat we beginnen na te denken over onze goede voornemens voor het nieuwe jaar. Voor veel van onze patiënten betekent dit het doorbreken van ongezonde gewoonten die ze graag willen veranderen. Of het nu gaat om het stoppen met roken, minder alcohol drinken, gezonder eten, of meer bewegen, het doorbreken van aangeleerde patronen en het vaststellen van gezondere gewoonten kan een uitdaging zijn. Lees verder in dit blog om jouw patiënten zo goed mogelijk te begeleiden tijdens deze periode.

Oefeningen voor het behalen van goede voornemens  

Bij Liv begrijpen we hoe moeilijk het kan zijn om veranderingen aan te brengen. Daarom hebben we een aantal oefeningen die je patiënten kunnen helpen bij het bereiken van hun doelen - deze zijn zowel voor de POH als POH-S. Deze oefeningen zijn allemaal op maat in te zetten, zo krijgt je patiënt alleen te zien wat waardevol voor hem/haar is.

Oefening:  
Balans voor- en nadelen

Een van de eerste stappen naar gedragsverandering is het in kaart brengen van de voor- en nadelen van zowel de huidige ongezonde gewoonten als het gewenste gezonde gedrag. Door deze oefening te doen, kun je je concentreren op wat je wilt bereiken en waarom het de moeite waard is om te veranderen.

Oefening:  
Een brief van een vriend

Soms hebben we een beetje extra steun nodig van mensen in onze omgeving. Laat een vriend of familielid een bemoedigende brief schrijven om je patiënt te helpen bij het doorbreken van de ongezonde gewoonten. Deze brief kan je patiënt inspireren en motiveren tijdens de reis naar een gezondere levensstijl.

Oefening:  
Gewoonten veranderen

Het is belangrijk om gewoonten in kaart te brengen en doelen te stellen. Wat wil de patiënt veranderen en hoe gaat hij dat doen? Door de gewenste situatie te beschrijven en concrete doelen op te stellen, wordt de weg vrijgemaakt voor succes.

Oefening:  
Habit tracker: gewoonten bijhouden

Een handige manier om inzicht te krijgen in ongezonde gewoonten is het bijhouden van gedrag. Gebruik een weekoverzicht om dagelijks de gewoonten in kaart te brengen en stel haalbare dagelijkse doelen om de eerste stappen te zetten naar gedragsverandering.  

Oefening:  
Jouw leefomgeving

De omgeving kan een grote invloed hebben op gewoonten. Breng in kaart waar en wanneer de patiënt ongezond gedrag vertoont en waar hij/zij juist succesvol is in het vermijden ervan. Dit inzicht kan helpen om strategieën te ontwikkelen om verleidingen te weerstaan.

Oefening:  
Leren van mislukte poging

Een mislukte poging betekent niet dat je patiënt heeft gefaald. Het betekent een kans om te leren en te groeien. Leer je patiënt met mislukkingen omgaan en vergroot je kansen op succes bij de volgende poging tot gedragsverandering.

Oefening:  
Liv en Leer: alcohol / Liv en leer: roken

Bij Liv bieden we ook specifieke oefeningen voor mensen die willen werken aan hun alcoholgebruik en stoppen met roken. Onze psycho-educatieprogramma's bieden informatie over de voor- en nadelen van deze gewoonten, helpen je je eigen situatie in kaart te brengen en geven advies en tips om je doelen te bereiken. We verwijzen ook naar externe informatie en instrumenten, zoals de AUDIT-vragenlijst voor alcoholgebruik.

Oefening:  
Urge Surfing

Urge Surfing is een meditatieoefening waarmee je patiënt leert omgaan met verlangens en drang om terug te vallen in verslavingsgedrag. Door deze oefening kunnen zij leren verlangens te observeren, te aanvaarden en om te buigen, zodat er niet wordt toegegeven aan verleidingen.

Oefening:  
Verleidingen weerstaan

Verleidingen kunnen een grote rol spelen bij het in stand houden van ongezonde gewoonten. We bieden praktische oefeningen, tips en implementatie-intenties om je patiënt te helpen verleidingen onder controle te krijgen.

Oefening:  
Volhouden en behalen van doelen

Het behalen van doelen vereist doorzettingsvermogen. Met onze oefeningen kan de patiënt zijn doelen specifiek maken en koppelen aan specifieke situaties door middel van implementatie-intenties (als-dan).

Oefening:  
Wondervraag

Vraag je patiënt om het sluiten van zijn ogen en stel hem/haar voor dat het leven volledig vrij is van ongewenst gedrag. Hoe ziet dat eruit? Wat kan hij/zij doen om daar te komen? De wondervraag helpt de gewenste situatie te beschrijven en concrete stappen te zetten om daar te komen.

Oefeningen binnen Liv voor het hart

Liv voor het hart biedt specifieke modules voor mensen die hun bewegings- en voedingsgewoonten willen verbeteren. Je kunt leren hoe je meer kunt bewegen en hoe je gezonde voedingsgewoonten kunt ontwikkelen. We hebben verschillende thema’s die hier goed bij aansluiten. Denk aan: beter slapen, gezonder eten, meer bewegen en ontspannen door het leven.

Wij staan voor je klaar

Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van deze modules als POH-GGZ, neem dan contact met ons op voor meer informatie. We staan klaar om je patiënt te ondersteunen naar een gezondere en gelukkigere levensstijl. Laten we samen werken aan een gezonder en gelukkiger 2024 voor alle patiënten!

Benieuwd geworden?

Vraag een vrijblijvende demo aan en ontvang een gratis boek.

Neem contact op