Liv applicatie
18/3/2024

Het belang van het aanpakken van een negatief zelfbeeld

Door
Denise van Gelder

In de huisartsenpraktijk worden behandelaren vaak geconfronteerd met patiënten die worstelen met een negatief zelfbeeld. Maar wat houdt een negatief zelfbeeld precies in en hoe kunnen behandelaren deze patiënten effectief ondersteunen? Wij vertellen je het in dit blog.

Wat is een negatief zelfbeeld?

Een negatief zelfbeeld is het beeld dat een individu van zichzelf heeft, gevormd door ervaringen, overtuigingen en percepties. Het is belangrijk op te merken dat dit zelfbeeld niet noodzakelijk overeenkomt met de werkelijkheid; het is eerder een subjectieve interpretatie van de eigenwaarde van een persoon. Factoren zoals negatieve ervaringen, traumatische gebeurtenissen, sociale druk en zelfs genetica kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een negatief zelfbeeld.

Welke kenmerken hebben patiënten met een negatief zelfbeeld?

Patiënten met een negatief zelfbeeld kunnen verschillende kenmerken vertonen. Deze kenmerken kunnen het dagelijks functioneren van de patiënt aanzienlijk belemmeren en kunnen leiden tot problemen zoals angststoornissen, depressie en zelfs suïcidale gedachten.

Kenmerken van een patiënt met een negatief zelfbeeld

• De patiënt heeft het gevoel niets te kunnen

• De patiënt heeft het gevoel hebben altijd dingen verkeerd te doen

• De patiënt cijfert jezelf weg

• De patiënt is vaak verlegen

• De patiënt onderschat zichzelf vaak

• De patiënt is kritisch op zichzelf

• De patiënt is bijna nooit trots

• De patiënt vindt anderen beter dan zichzelf

• De patiënt tilt te zwaar aan  gemaakte fouten

• De patiënt kan niet tegen kritiek

• De patiënt zoekt altijd naar bevestiging of waardering

• De patiënt is somber en heeft last van depressieve gevoelens

• De patiënt kijkt tegen anderen op en vergelijkt zichzelf ermee (bv met sociaal media)

Nadelen van een negatief zelfbeeld

Heeft iemand een negatief zelfbeeld dan kan dit ervoor zorgen dat hij onzeker wordt. In het dagelijks leven kan hij daar behoorlijk last van hebben. Je patiënt kan de hele dag twijfelen aan van alles en nog wat. Bovendien doe je als je onzeker bent sneller iets wat een ander wil dat je doet. De patiënt gaat dus vaker over zijn eigen grenzen heen omdat hij/zij niet stevig in zijn schoenen staat door de onzekerheid. Hoe vaker de patiënt over zijn grenzen gaat, hoe meer andere klachten er kunnen ontstaan. Denk aan: overspanning en zelf depressies.

Een negatief zelfbeeld ondersteunen met COMET

Het is van vitaal belang dat behandelaren deze patiënten ondersteunen bij het aanpakken van hun negatieve zelfbeeld. Een effectieve aanpak kan worden gedaan met onze COMET-modules. ‘Werken aan je zelfbeeld met COMET’ en ‘werken aan je zelfbeeld met COMET (jeugd)’

COMET, oftewel Competitive Memory Training, is een bewezen interventie die gericht is op het herstructureren van negatieve denkpatronen en het bevorderen van positieve zelfwaardering.

Deze aanpak stelt behandelaren in staat om samen met hun patiënten stap voor stap te werken aan het verbeteren van hun zelfbeeld. Door middel van cognitieve herstructurering, gedragstherapie en het aanleren van zelfcompassie kunnen patiënten leren om negatieve gedachten en overtuigingen te herkennen en te vervangen door gezondere alternatieven. Wanneer je patiënt een negatief zelfbeeld heeft is COMET een goed idee.

De ondersteuning bij een negatief zelfbeeld is van groot belang

Als behandelaar is het essentieel om een empathische en ondersteunende benadering te hanteren bij het werken met patiënten met een negatief zelfbeeld. Door een veilige en ondersteunende omgeving te bieden, kunnen behandelaren patiënten helpen om hun zelfvertrouwen te vergroten, gezonde coping-mechanismen te ontwikkelen en hun algehele welzijn te verbeteren. Kortom, het aanpakken van een negatief zelfbeeld vereist een holistische en gepersonaliseerde aanpak. Met de juiste ondersteuning, zoals COMET kunnen behandelaren een significante positieve impact hebben op het leven van hun patiënten.

Liv bij een negatief zelfbeeld

Liv kan al ingezet worden door de patiënt zelf, dit kan zonder tussenkomst van een behandelaar. Met Liv zelfzorg kan de patiënt alvast zelf aan de slag met relevante oefeningen. Niet alleen COMET helpt bij een negatief zelfbeeld, maar ook heel veel andere modules dragen bij een negatieve gevoelens van de patiënt. Met meer dan 100+ oefeningen draagt Liv bij aan de algemene gezondheid van de patiënt. Licht psychische klachten worden verholpen met interactieve oefeningen die op elk gewenst apparaat gemaakt kunnen worden. Wil je meer weten over Liv? Vraag dan eens een demo aan of plan een 5-minutengesprek in. Samen op naar betere zorg!

Meer weten over Liv?

Neem contact op